KeBay Forum Paylaşım Dünyası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

VARİS NEDİR

Aşağa gitmek

VARİS NEDİR Empty VARİS NEDİR

Mesaj  serci19tr Paz Tem. 11 2010, 19:38

Yüzeysel toplardamarların uzayıp büklümlü genişlemiş hale gelmesi varis olarak tanımlanmaktadır.
Kanı kalbe geri taşıyan damarlar toplardamar olarak adlandırılır. Bu damarlar kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olurlar. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü ile varisler oluşur.

VARİS NEDİR 11iehrn

Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrı, sıkça görülen şikayetlerdir.
Bu şikayetler varislerin büyüklüğü veya sayısı ile orantılı değildir.
Bayanlarda hamilelik ve menstruasyon sırasında varislerle ilgili şikayetler artar. Hanımlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanmaktadır.

Anatomik olarak 3 tip varis vardır:

1) İri yeşilimtırak ana varisler,
2) Cilt altında ağ biçiminde yapılar oluşturan morumsu retiküler varisler,
3) Kırmızı ipliksi varisler.

Tanı
Hekiminiz tarafından yapılacak muayene sonucunda tanı konabilir. Genelde ilave bir test veya tanı yöntemine gereksinim duyulmaz.
Varis uzun süreli bir hastalıktır, ancak şikayetler artma ve azalma periyotları gösterebilir. Eğer hamile iseniz ve şikayetleriniz şiddetli ise, doğumdan sonra şikayetlerinizin azalacağı söylenebilir. Ancak doğumdan sonra da şikayetleriniz tamamen ortadan kalkmayacaktır, ve gelecekteki hamileliklerinizde de benzer problemleriniz ortaya çıkabilir.

Korunma Genel olarak, normal kilonuzu korumakla ve uzun süreli ayakta durmaktan sakınarak varis gelişme riskini azaltabilirsiniz. Ancak maalesef, ailenizde varis varsa bu önlemler de varis gelişmesini engellemeyebilir. Eğer sizde varis gelişmişse, şikayetlerinizin artmasını engellemek için, düzenli olarak uzanarak veya ayaklarınız kalp hizasının yukarısında olacak şekilde oturarak kısmen önlem alabilirsiniz. Bazı hekimler, destekleyici varis çorapları veya daha özel olan yürürken bacaklarınıza masaj yapan çoraplar giymenin faydalı olacağını önermektedirler. Bu tür masaj yapan varis çorapları yüzeysel venlerdeki kan akımını kolaylaştırarak şişmeleri önlerler.

Varisin yan etkileri
Varis tedavi edilmemesi halinde hayati önem arz eden problemlere sebep olabilir. Bunlar:

FLEBİT: Varisli damarın içinde oluşan pıhtının bulunduğu yerde iltihap başlar ve bacakta çok ciddi düzeylerde ağrı,hassasiyet ve şişlik olur.

ULCUS CRURİS(VARİS ÜLSERİ):
Daha çok ayak bileği ve bacak ön yüzde görülür. Varislerin olduğu alan ve daha aşağısında toplar damar basıncı artar buna bağlı olarak cildi besleyen kılcal damarlardan yeterli temiz kan geçemediğinden beslenemez ve hafif bir travmayla yaralar açılır.Basınç yüksekliği devam ettiğinden açılan yaralar tüm tedavilere rağmen çok zor iyileşir.Bazen hiç travma olmadanda yaralar açılabilir.Tedavisi uzun sürer önce varisler tedavi edilerek bölgesel basınç düşürülür böylece yara yerinin kanlanması normale getirilmiş olur.Beslenmesi düzelen yarada iyileşme süreci başlar yara bakımına devam edilir.
PİGMENTASYON(LEKE): Sebebi net bilinmeyen bir şekilde varisin belirgin olduğu alanda hefif kahverenginden çok koyu kahverengine kadar değişen çeşitli düzeylerde lekeler olur. Tedavisi zordur laserle kısmi düzelme sağlanır.
ÖDEM(ŞİŞLİK): Varisli bacakta toplar damarlar kanı yeterince rahat bir kalbe taşıyamadığından kılcal damar basıncı artar ve damar dışına sıvı sızıntısı olur bu da bacakta çeşitli düzeyde şişliklere(venöz yetmezlik)sebep olur.Varis tedavi edildiğinde ek bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geriler.
KANAMA: Varis bulunduğu alanda ciltaltı destek dokusunu inceltir ve tedavi edilmezse cilt kağıt kadar incelir ve hassaslaşır incelen bu cilt kendiliğinden veya basit bir travmayla delinir ve kontrolü çok zor kanamalara sebep olabilir.Basınçlı tampon uygulamasıyla kanama kontrol altına alınır devamında varis tedavi edilir.
Varisin dereceleri : Toplardamar hastalıklarının şiddeti günümüzde 0 ile 6 derecelerle belirtilmektedir:

Derece 0: Görülebilen toplardamar hastalığı yok
Derece 1: 1-3 mm çapında ince varisler
Derece 2: Çapı A mm üzerinde olan gerçek varisler
Derece 3: Bacakta şişlik
Derece 4: Ciltte kahverengi ve siyah değişiklikler
Derece 5: Cilt değişiklikleri ve ayak bileği çevresinde iyileşmiş yara
Derece 6: Açık yara olması (daima ayak bileğinin içi tarafında)

Tedavi : ( Varise karşı tedavi yöntemleri )

Varislerin düzelmesini veya varis oluşmasını engelleyecek bir ilaç yoktur. Aşağıdaki tedavi yöntemleriyle varisten kurtulabilirsiniz.
Kompresyon tedavisi

Bu tedavide, rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak, elastik bandajlar ya da varis çorapları kullanılarak, dokulara ve rahatsızlığa neden olan damarlara baskı uygulanır. Bu sayede toplardamarların duvarları biçimlerini yitirmez, damar içindeki kapakçıklar yeniden doğru şekilde kapanır ve böylelikle kanın bacaklarda birikmesini engeller. Kompresyon tedavisi, variste, kronik toplardamar yetersizliğinde, lenf ödemlerinde ve toplardamarların gebelik sırasında genişlemesinde uygulanır.
Lazerle tedavi

Cilt dışından lazer tedavisi uzun yıllardır, cildin hemen altında yer alan, çapı 1 mm altında olan küçük kılcal varislerin tedavisinde uygulanmaktadır. Tedavi sırasında güçlü bir lazer ışını sorunlu bölgeye yönlendirilir. Işın toplardamarın içindeki kanın ısınmasına ve katılaşmasına neden olur. Küçük varis dallan bu şekilde tıkanır. Tedavinin ardından müdahale edilmiş damarlar dışarıdan bakıldığında hafif kahverengi görünür. Ancak bu renk değişimi yaklaşık birkaç ay sonra geçer.

Günümüzde lazer tedavisi, gelişen yüksek teknoloji sayesinde büyük varislerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu yöntem, genel anestezi altında yapılan ve damarların cerrahi olarak çıkarılması esasına dayanan yöntemlere bir seçenek olarak geliştirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa'da son 5 yıldır yaygın olarak kullanılan bu yöntem ülkemizde de 3-4 merkezde uygulanmaya başlamıştır. Damar içi lazer tedavisi, büyük varisli damarların içten uygulanan lazer anesteziyle tıkanması yöntemine verilen isimdir. Bu işlem, lokal anestezi ile muayenehane koşullarında da yapılabilir ve çoğu zaman 30-45 dakikada tamamlanır. Hastaya dikiş atılmasına gerek yoktur. Operasyon sonrası, tedavi edilen bacağa bandaj uygulanır ve hasta biraz dinlendikten sonra evine yürüyerek dönüp, normal aktivitelerine devam edebilir.
Her varis hastası bu yöntemle tedavi edilemez. Varis halini almış ana yüzeysel toplardamarların çoğunda kullanılabilir. Ancak yalnızca yan damarlarda küçük varisler varsa, bu hastalarda iğne tedavisi daha iyi olabilir.
İğneyle tedavi

Bu işlemde hastalıklı toplardamara, damar çeperlerine hasar veren bir madde verilir. Bunun ardından, baskılı kompresyon uygulanmasıyla damar çeperleri birbirine yapışır ve toplardamar işlevini yapamaz, yani buradan kan akışı gerçekleşmez. Zamanla vücut bu toplardamarı ortadan kaldırır. Tıkanan toplardamarların görevini, yani kanın kalbe geri taşınmasını çevredeki diğer damarlar üstlenir. Bu tedavi yöntemiyle öncelikle tıkanan küçük kılcal damarlara ve toplardamarların küçük yan damarlarına müdahale edilir.
Varis ameliyatları

Eskiden büyük kesilerle çıkartılan varisler, artık üzerlerine yapılan 2-3 mm uzunlukta kesilerle temizlenebiliyor. Bu kesilere dikiş atılmasına gerek olmadığı gibi, özel bantlar kullanılarak kısa sürede iyileşmesi sağlanıyor.
Önceden, ayak bileğinden kasığa kadar tüm ana yüzeysel toplardamarın tamamen çıkartılması işlemi sık kullanılmaktaydı. Günümüzde bu yöntem çok nadir uygulanmakta olup, yerini lazer tedavisine bıraktı.

alıntı:hemoroideson.com

serci19tr

Mesaj Sayısı : 166
Kayıt tarihi : 30/08/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz