KeBay Forum Paylaşım Dünyası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Soğan Nasıl Doğranır?

Aşağa gitmek

Soğan Nasıl Doğranır? Empty Soğan Nasıl Doğranır?

Mesaj  karakule Cuma Eyl. 04 2009, 16:18

Mutfaklarımızda yemek hazırlığı yaparken, malzemeleri yemeğin özelliğine göre seçeriz. Bu malzemeler arasında çoğu yemeklerde kullanılan soğan, yine yemeğin özelliğini dikkate alarak, uygun doğrama biçimlerinden birini uygularız. Genellikle yemeklere soğan üç doğrama biçimlerinden birine uygun olarak doğranır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Yemeklik doğrama, Halka doğrama ve Piyaz doğrama.


Soğan Nasıl Doğranır? Sogandograma


Soğanın Soyulması:
Soğanın iki ucu kesilir. Kabuk üzerine uzunlamasına bıçak ile bir çizik atılır, kabukları soyulur. Burada dikkat etmemiz gereken, soğanın sap ucunu fazla derinden kesmemeliyiz. Doğrama yaparken soğanın dağılmaması, işimizi kolaylaştırır.

1.Yemeklik Doğrama:
Halk dilinde yemeklik, kuşbaşı ve küp doğrama diye geçer. Soyulmuş soğan uzunlamasına ikiye bölünür. Parçalardan biri kesilmiş yüzeyi üzerine kesme tahtasına yatırılır. Bıçağın ucu ile uzunlamasına 2-3 mm. aralıklarla dilimlenir. Sonra, dilimlenmiş parça, soğanın eni yönünde aynı aralıklarla dilimlenir. Böylece küp küp soğanı doğramış oluruz. 1 Nolu resim örnektir. Bu doğrama biçimi genelde, yemeklerde kullanılır.

2. Halka Doğrama:
Bütün dilim diye de tabir edilen, soğan doğrama biçimidir. Soyulmuş soğan kesme tahtası üzerine yatırılır. Soğan, 2-3 mm. kalınlıkta bıçak ile enine dilimlenerek halkalar çıkartılır. Bu şekilde doğranmış soğanlar, balık buğulama, güveç, soğan kızartma veya közleme ve kimi fırında pişen yemeklerde kullanılır. 2 Nolu resim örnektir.

3. Piyaz Doğrama:
Kimi tabirlerde, yarım dilim veya yarım ay diye geçer. Soyulmuş soğan uzunlamasına ikiye bölünür. Parçalardan biri kesilmiş yüzeyi üzerine kesme tahtasına yatırılır. Soğan, 2-3 mm. kalınlıkta bıçak ile enine dilimlenerek halkalar çıkartılır. Bu şekilde doğranmış soğanlar salatalarda, balık buğulama, barbunya ve fasulye piyazlarında kullanılır. 3 Nolu resim örnektir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,

karakule

Mesaj Sayısı : 159
Kayıt tarihi : 02/02/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz