KeBay Forum Paylaşım Dünyası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KASIK FITIĞI (İnguinal Herni)

Aşağa gitmek

KASIK FITIĞI (İnguinal Herni) Empty KASIK FITIĞI (İnguinal Herni)

Mesaj  serci19tr Paz Tem. 11 2010, 19:19

Kasık fıtıkları en sık yapılan genel cerrahi ameliyatlarından biri olmasına karşın, anatomik anlaşmazlıklarla dolu çok ilginç bir konudur. Nedeni de, kasık bölgesinin anatomisinin, karışık yapılardan oluşmasıdır.

-Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Kasık fıtıkları en sık yapılan genel cerrahi ameliyatlarından biri olmasına karşın, anatomik anlaşmazlıklarla dolu çok ilginç bir konudur. Nedeni de, kasık bölgesinin anatomisinin, karışık yapılardan oluşmasıdır. Genelde hastalar kasık bölgesinde şişlik (özellikle öksürmeyle ıkınma ve hapşırmalarda artan) ve ağrı şikayeti ile başvururlar. Şişlik genelde hastalar tarafından saptanır ve elleriyle şişliği geri itebilirler. Bazen de fıtık nedeniyle oluşan şişlik karın içerisine itilemez.

-Kasık fıtığı neden meydana gelir?

Kasık fıtıkları konjenital veya edinseldir. Konjenital alanlarda doğuştan potansiyel bir herni kesesi vardır. Bu kese tüm karın içerisini döşeyen karın zarının bir parçasıdır. Bu zarda oluşan gevşeme, yıllar sonra veya doğumdan sonra fıtık olarak kendini gösterir. Kasık fıtığının edinsel nedenleri arasında ise karın içi basıncını artıran her türlü olayı, geçirilmiş ameliyatları, şişmanlığı, tümörleri, karındaki asit toplanmalarını, ağır yük kaldırmaları, prostat hastalıklarını saymak mümkündür.


-Görülme sıklığı açısından kadın ve erkek arasında fark var mı?

Kasık fıtıkları erkeklerde daha fazla görülür. Kasık fıtıkları genelde üçe ayrılır:

1-İndirekt inguinal herni (kasık kordon kanalından geçerek oluşanlar) % 50
2-Direkt İnguinal Herni (kasık kordon kanalından geçmeyenler) % 25
3-Femoral Herni % 6 ve diğerleri...

Kasık fıtıklarının yüzde 85’i erkeklerde görülür. Nedeni de erkeklerde testislerin kadın yumurtaları olan Over’in aksine karın dışında bulunması ve dışarı çıkarken izlediği yolun herhangi bir dönemde zayıflayıp fıtıklaşabilmesidir.

-Tek tedavi yöntemi ameliyat mıdır?

Kasık fıtıklarının tek tedavisi cerrahidir. Fıtıklaşan doku çeşitli yöntemlerle tamir edilerek sağlamlaştırılmaktadır. Halk arasında yaygın olarak kullanılan kasık bağı ise bir tedavi yöntemi değildir. Aksine bu bağ, kasık kanalını baskı ile zayıflatmaktadır.

-Ameliyat teknikleri nelerdir?

Fıtıklar için yapılan ameliyatlar iki ana başlık altında toplanabilir.
1-Klasik cerrahi yöntemleri
2-Laparoskopik cerrahi girişimleri

Klasik cerrahi yöntem; ‘kasık bölgesine yapılan insizyonla, fıtıklaşan bölümün bulunup karın içine reddedilmesi ve üstünün bazı cerrahi tekniklerle yama kullanılarak sağlamlaştırılması’ şeklinde gerçekleştirilmektedir. Laporoskopi ise karın duvarında belirli bölgelerde açılan ufak kesi deliklerinden girilerek, bazı aletler yardımıyla fıtık bulunan bölgeye yama yapılmasıdır.

-Ameliyatların avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Klasik cerrahi yöntemler lokal veya genel anestezi altında yapılabildiği gibi, laporoskopik yöntem sadece genel anestezi altında yapılmaktadır. Kasık fıtıkları, mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Klasik cerrahi yöntemler, eğer lokal anestezi altında yapılırsa, hasta o gece evine gönderilebilir. Laparoskopik ameliyat sonrasında da hasta, kesi yerinin küçük olmasından dolayı az ağrı hissettiği gibi işine de erken döner. Her iki yöntem arasında çok büyük farklar yoktur.

-Kasık fıtığı, ameliyattan sonra tekrarlar mı?

Kasık fıtığı ameliyatlarından sonra hastalığın tekrar nüksetmesi ihtimali yüzde 1 ila 10 arasında değişir. Bu da, genellikle cerrahın deneyimine, kullanılan yöntemin hasta için doğruluğu gibi nedenlere bağlıdır.

-Fıtık olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Fıtık olmamak için; aşırı ağır yük kaldırılmamalı, karın içi basıncını artırıcı olaylardan uzak durulmalı, aşırı kilo alıp verilmemeli, sigara kullanılmamalı, sebze meyve ağırlıklı gıdalarla beslenilmeli, kabızlık ve uzun süreli akciğer hastalıklarıyla mücadele edilmeli.

Çocuklarda fıtık olur mu?

Bebeklerde ve çocuklarda kasık fıtığı sık görülür. Bu yaş gurubunda, ameliyat gerektiren durumlar da söz konusu olabilmektedir.
KASIK FITIĞI (İnguinal Herni) Devfitik%20copy
Opr.Dr. Fikret Tanırgan-Alman Hastanesi Genel Cerrahi Departmanı

serci19tr

Mesaj Sayısı : 166
Kayıt tarihi : 30/08/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

KASIK FITIĞI (İnguinal Herni) Empty Geri: KASIK FITIĞI (İnguinal Herni)

Mesaj  serci19tr Paz Tem. 11 2010, 19:20

Fıtık, karın duvarındaki zayıf bir noktadan karın içinde bulunan organ ya da dokuların karın duvarı dışına doğru bir şişlik oluşturmasıdır.Eğer bu fıtık kasık bölgesinde oluşursa bunlara KASIK FITIĞI adını veriyoruz.

Kasık fıtıkları her yaşta ortaya çıkabilir.Doğuştan da olabilir.Bu durumda doğumdan hemen önce veya doğumu takiben kısa bir süre içinde kapanması gereken kasık kanalının açık kalması ve buradan fıtık gelişmesi söz konusudur.Kasık fıtıkları her iki cinste de görülmesine rağmen erkeklerde daha fazla görülür.Kasık fıtıklarının tipleri olmakla birlikte bu konu daha çok cerrahları ilgilendirdiği için burada çok detaya girilmeyecektir.İndirekt fıtıklar gençlerde,direkt fıtıklar yaşlılarda ve femoral fıtıklar ise kadınlarda daha fazla görülürler.

Fıtık Neden Olur?

Kasık fıtığı neden ortaya çıkar?Fıtık oluşabilmesi için şahısta fıtık oluşmasına zemin hazırlayan bir alt yapı olması gerekir.Fıtığın görüldüğü bölgeler zaten her insanda doğuştan nispeten zayıf bölgelerdir ki insan cinsinde bu bölgelerde fıtık oluşması için bir eğilim vardır.Bazı insanların bağ dokuları zayıftır.Dokularının sağlamlığını sağlayan bazı doku elemanları eksiktir.İşte bu insanlarda fıtığın oluşmasını kolaylaştıran bazı hastalıklar ve durumlar da var ise fıtık oluşmaya başlar.Kabaca belirtmek gerekirse karın içi basıncının artışına yol açan her hastalık ve durum fıtık oluşumuna yardım eder.Bunlardan bazıları yaşlılık,müzmin eritici hastalıklar(Kanser,şeker hastalığı,siroz vb),şişmanlık ya da aşırı zayıflık,öksürükle giden solunum sistemi hastalıkları(Müzmin bronşit),kabızlıkla seyreden barsak hastalıkları(Kolit vb),zor idrar etmeye neden olan alt idrar yolu hastalıkları(Prostat büyümesi),ağır yük kaldrmayı gerektiren bir işte çalışma dır.

Belirtiler:

Kasık fıtıkları kasık bölgesinde ortaya çıkıp kaybolan şişlik tarzında kendini belli eder.Ağrı da yapabilir ancak kasık bölgesinde her ağrıyı fıtığa bağlamak yanlıştır.Kasık bölgesinde ağrıya neden olan birçok hastalıklar vardır.Fıtıklar ancak çok büyüdüklerinde ve karın içine gidemediklarinde ağrıya neden olurlar ki ağrı fıtık kesesi içine giren organ ya da dokuların sıkışması nedeniyle ortaya çıkar.

Kasık Fıtığı Tedavisi:

Kasık fıtıklarının tedavisi cerrahidir.Fıtığın ilaçla tedavisi yoktur.Ameliyat edilmeyen fıtıklar giderek büyürler ve boğulma gibi daha büyük ve tedaviyi zorlaştıran sorunlara yol açarlar.Bu nedenle hangi tip fıtık olursa olsun ve hangi yaşta görülürse görülsün fıtık en kısa sürede ameliyat edilerek tedavi edilmelidir.

Fıtık ameliyatları genel veya lokal anestezi altında yapılabilir.Bugün önerilen lokal anestezi altında yapılmasıdır.Hangi tip anestezinin uygulanacağı konusunda hastanın da tercihi göz önünde bulundurulmaktadır.

Ameliyat için özel bir hazırlık gerekmez,hastanın 4-5 saat süreyle aç kalması yeterlidir.Ameliyat öncesi yapılması gereken tetkiklerin tamamlanmasını takiben hastalar ameliyata alınırlar.Fıtık ameliyatlarında uygulanan teknikler çok çeşitlidir.Ameliyat açık ya da laparoskopik tekniklerle mümkündür.Daha önceleri kasıktaki zayıf bölge hastaların kendi vücut yapı ve dokuları kullanılarak tamir ediliyordu ancak 90 yılların başından itibaren fıtık tamirlerinde yama kullanılmaya başlanmıştır ve bu sayede daha önce %25 lere varan nüks ihtimali %1 lerin altına indirilmiş durumdadır.Fıtık ameliyatlarından sonra fıtık tekrar oluşabilir ancak görüldüğü gibi bu ihtimal yama kullanılmaya başlandıktan sonra en aza inmiş durumdadır.Kullanılan yamalar polipropilen adı verilen yapay bir maddeden üretilmektedirler.Yamalar başka yapay maddelerden(mersilen,polyester vb) de üretilebilmektedir ancak en çok kullanılanları propilenden yapılmış olanlarıdırlar.Yamalar vücut tarafından kolaylıkla kabul edilirler ve çoğu kez bir yan etkiye neden olmazlar.Enfeksiyona da yol açmazlar.Ameliyat sırasında yama zayıf olan bölgeye yani kasık kanalına yerleştirilir ve ipliklerle tespit edilir.Vücudumuz birçok delik ihtiva eden bu yamanın deliklerini yeni doku ile doldurur ve sonuçta kasıkta sağlam bir destekleyici tabaka oluşması gerçekleşir.Yamalı onarımlarda nüks oranlarının düşük olması yanı sıra hastalar süratle iyileşirler ve kısa sürede iş güçlerine dönerler.Ameliyat sonu ağrıları çok az olur.Fıtık ameliyatı geçiren halter sporcuları ameliyattan 3 ay sonra halter kaldırabilmektedirler.Bu ameliyat lokal anestezi altında yapıldığı takdirde hastalar ameliyattan 3-4 saat sonra evlerine gönderilebilirler.Lichtenstein adı verilen bu ameliyat tekniği Amerika Birleşik Devletlerinde kasık fıtığı hastalarının % 90 ında uygulanmakta olan tekniktir.Cilt dikişleri gizli dikiş tekniği ile konduğundan hastalar 2 gün sonra banyo yapabilirler. Laparoskopik yöntemle fıtık ameliyatları günümüzde oldukça yaygın olarak yapılmaya başlanmıştır. Hastanın operasyondan sonra çok az ağrı ve gerginlik hissetmesi , işine ve günlük işlerine çabuk dönebilmesi, gözden kaçabilecek küçük yandaş fıtıkların aynı anda tamir edilebilmesi, tekrarlama oranının çok düşük olması , kozmetik olarak çok küçük yara izlerinin olması bu yöntemin en büyük avantajlarıdır. Anestezi gerektirmesi ve diğer yöntemler göre biraz daha maliyatli olması dezavantajlarıdır. Günümüzde yoğun bedensel güç sarfedilen sporlarla ( futbol, basketbol�)uğraşanlar laparoskopik yöntemlerle fıtık ameliyatı olmaktadır.


Ameliyat sonu dönemde hastaların dikkat etmesi gereken bir durum yoktur.Normal beslenirler ve tedbir olarak 1-2 ay kadar çok ağır yük kaldırmamaları tavsiye edilir.1 ay sonra hafif sporlara başlayabilirler.Hastalar 1 hafta sonra normal günlük aktivitelerine dönmelidirler.

Çocuklarda kasık fıtıklarının tedavisi yine ameliyatla olmakla birlikte kullanılan cerrahi yöntem erişkinlerdekinden farklıdır.Çocuklarda sadece fıtık kesesi bağlanır ve yama konmadan ya da tamir yapılmadan ameliyat sonlandırılır.

serci19tr

Mesaj Sayısı : 166
Kayıt tarihi : 30/08/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz